En sajt om olika livsstilar

Viktigt med vår tandhälsa

Tandhälsa är något som är väldigt viktigt. Vi alla äter och dricker var dag, vilket sliter på våra tänder. I nästan hela livet ska vi ha samma tänder vilket gör det viktigt att vi sköter om dem.

Skötsel av tänder

Tandborstning är den mest grundläggande vården för våra tänder. Varje dag bör du borsta med tandkräm både morgon och kväll, i cirka två minuter. Detta är en bra grund för att förhindra mycket av de problem som annars kan uppstå.

Det finns även andra sätt du kan gå tillväga för att säkra dina tänder ett långt och hälsosamt liv. Akademitandvården rekommenderar tandtråd utöver tandborste. Genom att använda tandtråd kommer du åt mellan tänderna vilket ofta är en samlingsplats för mycket bakterier.

Fluor är även ett bra och smidigt hjälpmedel. Dock är det viktigt att du använder det i rätt sammanhang. Fluor passar utmärkt till att använda efter måltider för att återställa syrebalansen i munnen. Annars fräter det på tänderna under en lång tid vilket i längden orsakar till exempel hål.

Du ska inte använda fluor i samband med tandborstning. Detta beror på att tandkräm har högre fluorhalt än munskölj. Använder du munskölj efter tandborstning sköljer du bort tandkrämen och därmed sänker fluorhalten i munnen.