En sajt om olika livsstilar

Maten som stärker din hälsa

Att en sund livsstil är bra för din hälsa vet du säkert redan, men visste du också att en del livsmedel har läkande egenskaper? Det visar i alla fall den senaste forskningen.

I grönsaksdisken ser den inte så märkvärdig ut, men faktum är att rödbetan är en riktig hjälte. En studie från Karolinska Institutet visade att rödbetor hade positiv effekt vid hjärt- och lungsjukdom. Det beror på att de innehåller ämnet nitrat som vidgar blodkärlen. Det gör också att du får större prestationsförmåga när du tränar.

Gurkmeja för lederna

En annan rot som visat sig ha medicinska fördelar är gurkmeja. I en artikel i Expressens Hälsoliv berättar dietisten Karin Magnusson att gurkmeja har visat sig kunna minska både ledbesvär och inflammationer samtidigt som det balanserar immunförsvaret.

Både gurkmeja och rödbeta räknas som superfoods eftersom de innehåller antioxidanter, ämnen som skyddar och reparerar kroppen. Extra mycket antioxidanter finns också i bär som blåbär, björnbär och tranbär.

Enkelt att få i sig

Idag är det lätt att få i sig superfoods både i maten och som tillskott. Extra smidigt är det att ha pulver av rödbeta i en smoothie precis innan träningen. Vill du veta mer om superfoods och andra kosttillägg för hälsan kan du säkert hitta något här.