En sajt om olika livsstilar

Klara sig genom spädbarnstiden

Som nybliven mamma har du fått ett jätteansvar på axlarna, precis under en tid då du är som mest skör och har varit genom en förlossning. Det finns tusentals böcker om barnuppfostran och vi tänkte delge några snabba lösningar som kan vara till stor hjälp. 

Sömnen

Du behöver kliva upp ungefär var tredje timme för att mata barnet och det pågår under flera veckor. Sömnbrist hör till det vanliga under spädbarnstiden. Barnet kommer också att skrika och gråta mellan matningarna vilket hindrar din sömn ännu mer. 

  • Dela upp nattansvaret - du kan pumpa mjölk inför kvällen så att du och din partner kan turas om att kliva upp mata barnet. Försök att dela upp det så ni går varannan gång, oavsett om det är mat eller bara lite gos. Det viktiga är att den som ligger kvar får fortsätta sova. 
  • Försök att sova under dagen när barnet gör det. Om du lider av sömnbrist kommer det att komma naturligt. Lägg dig nära barnet och ta en tupplur tillsammans. 
  • Är du ensamstående kan du fråga anhöriga om hjälp under dagarna, om de kan ta över barnpassningen i några timmar får du chansen att sova ut.

Belastningen

Ett spädbarn tar sig ingenstans själv och ska inte lämnas ensam. Du har därmed nästan konstant en extra vikt att bära runt. Barnet vill helst vara nära och ligga i din famn och det kan ge belastningskador i axlar och höften. Skaffa en bärsele som barnet kan sitta i. Den får samma hudkontakt som tidigare men du behöver inte känna av tyngden lika mycket. Bärselen är perfekt när du är pigg nog att göra några hushållssysslor eller vill ta en promenad utan att släpa med vagnen. Om du ändå behöver bära barnet ofta gäller det att byta arm med jämna mellanrum och ta pauser.