En sajt om olika livsstilar

Hur du vänder på kronorna och sparar mer

Att vara sparsam är en dygd som få klara av att hålla sig till. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och allting kostar pengar: pendling, mat, resor, shopping, värme, belysning och uppkoplingen till nätet. Hur kan du få ut mer av lönen utan att ge avkall på alla dina nöjen?

Matschema

Att bara köpa maten du ska använda är det mest ekonomiska. Handla inte när du är hungrig, då kommer du att vända dig till salt och socker som är onödigt dyrt och mättar dåligt. Gör en matlista och bestäm vilka maträtter ni ska laga under veckan. Köp tillräckligt för att det också ska räcka till en matlåda. 

Rabattkoder

Behöver du en ny laddare eller helt ny telefon? Ena är billig, den andra är dyr. Men du kan spara pengar på båda köpen genom rabattkoder. Ska du besöka Elgiganten kan du söker efter en rabattkod till Elgiganten. Du kanske får 10% eller gratis frakt, båda är ett sparande även om det bara handlar om kronor. 

Energisnålt

Elpriset kommer knappast att sänkas inom den närmsta framtiden. Mest troligt kommer det att stiga. Det blir alltså dyrare att driva dina elektriska prylar i hemmet. Köp produkter som är A-klassade eller högre, alltså så energisnåla som möjligt. LED-lampor är en viktig del. När du ska byta tvättmaskin eller varmvattenberedare ska du också leta i A-klassen.

Lås pengarna

Det är lätt att överföra pengar från sparkontot till kortet, du loggar bara in på mobilen och använder din kod. Impulsköp tar bara någon minut extra att genomföra, inte tillräckligt med väntetid för att du ska reflektera över köpet. Använd ett sparkonto där du låser pengarna och bara får göra 2-3 avgiftsfria uttag per år. Du kommer att vara noggrannare med dina överföringar om det börjar kosta pengar att göra dem.