En sajt om olika livsstilar

Cykeln - en del av en sund livsstil

När hjulet uppfanns började en ny era i den mänskliga historien, och flera andra innovativa uppfinningar följde i hjulspåren. En av de allra mest betydelsefulla uppfinningarna var cykeln, och idag ligger den rullande tingesten till grund för allt från nöjen till andra typer av upplevelser och motion. Cykling har idag blivit till mer än att sitta på en cykelsadel och trampa runt på tramporna – det har blivit en livsstil för många!

Fördelarna fler än nackdelarna

Redan på 1500-talet blev det populärt med hjulbeklädda fordon som drevs av mänskliga muskler. Det är alltså inget nytt påfund. Fördelarna med att cykla är dussinet, medan nackdelarna är lätträknade. Inte kan man ens skylla på att cykeln är olämplig som färdmedel på vintern. Man kan nämligen köpa vinteranpassade däck att byta till. Ska man däremot räkna upp vilka fördelar det finns med att cykla så skulle man egentligen kunna skriva en hel bok. Men vi kan nöja oss med några punkter:

  • Bra för hälsan – både den fysiska och den psykiska
  • Ekonomiskt försvarbart, utslaget på månaden blir det inte många kronor som transportmedel
  • Sparar på miljön – inga utsläpp som exempelvis bilar och bussar ger
  • Ett riktigt nöje!

Olika typer av cyklar

Beroende på var och hur du har tänkt cykla så finns det olika typer av cyklar med egenskaper som passar ändamålet. Det finns ett stort utbud av elcyklar för dig som älskar att susa fram bekvämt och vill ha lite hjälp framåt. Önskar du en större fysisk och mental utmaning så är en mountainbike kanske den rätta cykeln. Då kan du kämpa dig fram i olika terräng och få en grym kondition och styrka på köpet. Komfortcykeln är den vanligaste cykeln som används vid vanlig stadskörning. Racercykeln används främst vid tävlingscykling, och trekking-cykeln är en kombination av olika modeller. Hos Cykelfrämjandet kan du läsa mer om hur du kan göra cykeln till en större del av din livsstil!