En sajt om olika livsstilar

Att planera för graviditeten

Om ni har börjat tänka på att skaffa barn är det en god idé att sätta er ned och börja planera för den. Det finns mycket att tänka på och förbereda för, och ju bättre planering ni kan göra desto bättre.

Första steget är ju att veta när bästa chansen att bli gravid är. Av denna anledning är det klokt att börja köpa hem ett antal ägglossningstest. De finns i ett par olika varianter men är alla väldigt exakta. Självfallet borde ni också se till att köpa några graviditetstest också för att kunna kontrollera dagarna efter om det får ett positivt resultat eller inte.

En viktig sak att veta om att bli gravid är att det kan ta tid. Även upp till ett år efter ni börjar försöka bli gravid räknas som normalt. Men tar det längre tid än så kan det börja finnas anledning att göra några fertilitetstester eller ta hjälp på andra sätt.

Något att hålla i åtanke är att den allmänna hälsan kan vara en faktor i spelet. Ju mer bättre hälsa ni båda befinner er i desto bättre chans har ni i regel att bli gravid. Både över- och undervikt hos kvinnan kan sänka chansen att bli gravid då det ökar risken för både oregelbunden menstruationscykel och utebliven ägglossning. Överviktiga män har i sin tur ofta sämre sperma. Så lite som en 5-10 % viktminskning bland överviktiga kan öka chansen att bli gravid, och att graviditeten är en mer hälsosam period för både kvinnan och fostret.